Iris mata

Iris adalah bahagian anterior koroid yang memisahkan ruang antara kornea dan kanta. Di tengah-tengah iris terdapat lubang bulat – murid. Iris adalah sejenis diafragma anatomi yang mengawal aliran cahaya melalui pupil ke dalam bola mata dengan menukar diameter pupil. Iris juga menentukan warna mata kita: cangkerang ini mengandungi sel pigmen khas.

Struktur dan fungsi iris
Bentuk iris adalah cakera di mana dua lapisan dibezakan: anterior, stromal tengah dan pigmen-otot posterior.

Lapisan anterior dibentuk oleh sel tisu penghubung. Di bawahnya terdapat sel yang mengandungi pigmen, dan lebih dalam lagi – rangkaian gentian kolagen (protein) dan kapilari.

Permukaan anterior iris dibahagikan kepada dua zon: ciliary dan pupillary.

Bahagian belakang organ ini bersebelahan dengan permukaan kanta, oleh itu, dengan keradangan iris, kanta sering menderita.

Bekalan darah ke iris disediakan oleh arteri ciliary, dan kepekaan disediakan oleh plexus padat saraf bersilia panjang khas.

Fungsi utama iris adalah untuk mengawal dan mengekalkan kekuatan fluks cahaya pada tahap yang dikehendaki, yang menembusi ke dalam mata ke retina melalui pupil.

Iris menentukan warna mata kita. “Julat warna” bergantung pada pigmen melanin, yang diwarisi oleh seseorang. Sebagai peraturan, bayi baru lahir mempunyai mata biru kerana pigmentasi yang lemah, tetapi selepas kira-kira enam bulan bilangan sel pigmen meningkat, yang menyumbang kepada perubahan dalam naungan iris.