Mengapa badan memerlukan glukosa?

Glukosa, atau gula anggur, adalah karbohidrat paling ringkas. Ia boleh memasuki badan dengan makanan, atau ia boleh dihasilkan di dalamnya semasa pemecahan karbohidrat yang lebih kompleks (sukrosa, kanji).

Glukosa membekalkan sel dengan tenaga, mengambil bahagian dalam proses metabolik (contohnya, membantu menyerap protein untuk membina otot), disimpan di hati dan otot dalam bentuk glikogen, yang merupakan sejenis rizab kecemasan badan sekiranya berlaku kelaparan. . Glukosa adalah penting untuk fungsi otak.

Bagaimanakah badan memetabolismekan glukosa?

Semasa dan selepas makan, glukosa bergerak dari sistem pencernaan ke dalam aliran darah, dan paras gula dalam darah meningkat. Untuk memasuki sel, pankreas merembeskan hormon insulin – bahan inilah yang menjadikan sel bersedia untuk menerima glukosa. Apabila sel menerima glukosa, paras gula darah turun ke paras yang tetap.

Mungkin terdapat masalah dengan proses ini. Jika pankreas merembeskan sedikit insulin atau sel-sel tidak sensitif terhadap kesannya, maka glukosa tidak memasukinya, tetapi kekal dalam darah: sel-sel kekal lapar, dan gula darah meningkat. Kemudian ada penyakit yang menggerunkan – diabetes mellitus: jenis I, jika puncanya adalah kekurangan insulin, dan jenis II – jika terdapat insulin yang cukup, tetapi sel-sel tahan terhadapnya.

Sumber glukosa

Sumber utama glukosa adalah makanan yang kaya dengan karbohidrat. Karbohidrat boleh dibahagikan secara bersyarat kepada «baik» («perlahan») dan «buruk» (ia kadangkala dipanggil «kosong» atau «cepat»).

Sumber karbohidrat «baik»: bijirin, kekacang, sayur-sayuran, buah-buahan, rai atau roti gandum, pasta gandum durum – semua makanan yang, sebagai tambahan kepada karbohidrat, mengandungi serat, vitamin, unsur surih, protein sayuran. Asimilasi mereka oleh badan berlaku secara beransur-ansur, tidak membawa kepada lompatan cepat dalam glukosa darah dan dengan itu tidak membebankan pankreas.

Karbohidrat «buruk» terdapat dalam pastri, gula-gula, gula-gula, jus manis dan soda. Mereka serta-merta memenuhi darah dengan glukosa, yang menyebabkan pankreas merembeskan terlalu banyak insulin sekaligus – ini seterusnya boleh menyebabkan sel menjadi tidak sensitif terhadapnya.

Glukogenesis

Apabila berpuasa lebih dari sehari, selepas tekanan fizikal dan saraf yang berat dalam badan, diet rendah karbohidrat yang berterusan, glukogenesis boleh bermula dalam badan – sintesis glukosa daripada asid laktik (ia terbentuk dalam otot dan sel darah merah selepas beban berat), gliserol (berlaku selepas penapaian tisu adiposa), asid amino (ia diperoleh hasil daripada pecahan tisu otot atau protein yang memasuki badan). Glukogenesis daripada asid amino berbahaya untuk kesihatan dan juga kehidupan, kerana ia boleh memusnahkan jantung, otot licin usus, dan saluran darah.

LANGGAN HALAMAN KAMI UNTUK MELIHAT ARTIKEL BARU!